Jabolka: hrana, zdravje, lepota

Hrana je prav gotovo najpomembnejša snov, ki jo potrebuje človek za svoj obstoj. Zato sta njena sestava in vsebina velikega pomena. Sadje in med njimi še posebno jabolka pa veljajo za eno od najprimernejših in za človekov organizem tudi najbolj zdravih sestavin v naši prehrani. Jabolka sicer ne vsebujejo velike energije, imajo pa celo vrsto nenadomestljivih snovi, ki jih v drugi hrani ni ali pa jih je premalo za sestavo ustreznega obroka. To pa velja še posebno za nekatere vitamine, minerale, surova vlakna in pektine, ki preprečujejo med drugih tudi kopičenja zdravju škodljivih maščob in holesterola v organizmu. Zato tudi so jabolka neizogibni sestavni del številnih diet, med drugim tudi za hujšanje.

 

 

Uživanje surovih čvrstih plodov jabolk zahteva določen napor ustnih mišic, dlesni in zobovja, kar pa hkrati omogoča njihov zdrav razvoj in obnavljanje. Jabolka so torej hrana in zdravilo, so pa tudi lepa in zaradi svoje zdravilnosti lahko tudi vir naše lepote. Uživamo jih lahko kot sveža ali predelana v razne pijače, kompote, čežane, sladice, kis, itd., lahko so pečena, kuhana ali posušena in so verjetno prav zato najbolj razširjeno sadje na svetu. Naša, v ostrih klimatskih pogojih Gorenjske, na naravi prijazen način pridelana jabolka najrazličnejših – posebno še odpornejših sort – pa sodijo med najboljša med njimi.