Ponudba za zadruge

INFORMACIJE IN NAROČILA

 

Vse informacije in naročila glede ponudb za zadruge, dobite v naši nabavni službi, pri Tadeji Kunčič, na telefonski številki 04/53-53-619 ali elektronskem naslovu: tadeja.kuncic@kgz-sava.si.  

  

JABOLČNI SOK IN JABOLČNI KIS

Jabočni sok in jabolčni kis: oba pridelana iz jabolk našega sadovnjaka Resje, kjer jabolka pridelujemo na naravi prijazen način. 

  

AJDOVA MOKA

Ajda za to moko  raste na kmetijskih površinah naše zadruge.

 

Ajda je vsestranska rastlina, ki jo priporočajo za boljši krvni obtok in boj proti raku, vsekakor pa spada tudi med najbolj hranilno bogata žita. Je naraven antioksidant, znižuje raven holesterola, dviguje nivo energije, njen vonj pa privlači celo čebele, ki iz ajde delajo poseben med. Ajda botanično ni žitarica, zato ne vsebuje glutena in jo lahko uživajo ljudje s celiakijo.

 

Z luščenjem semen dobimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Kaško lahko kuhamo, pečemo, uprabljamo za slane jedi ali sladka peciva. Iz moke skuhamo žgance, posebaj dober pa je ajdov kruh z orehi. Tudi cvetovi in stebla so uporabna. Posušena lahko uporabimo za ajdov čaj, ki je še posebej učinkovit pri težavah s krčnimi žilami.

  

PELETI SCHWEIGHOFER

Več o teh peletih lahko preberete tukaj.

  

IZDELKI ZA ZALIVANJE VRTA IN ČRPALKE

Nudimo kvalitetne in cenovno ugodne izdelke za zalivanje vrta in črpalke.

 

 

  

KONOPLJINO OLJE IN KONOPLJINA MOKA

Jedilna oz. indijska konoplja ima številne pozitivne učinke na naše telo, poleg tega pa je gojenje okolju prijazno.

 

Žlička ali dve konopljinih semen ali olja na dan bo zelo blagodejno vplivala na naše zdravje in psihofizično stanje, saj je konoplja bogat vir beljakovin, krepi in razvija imunski sistem, krepi srce in zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, obnavlja kožo in rast las, uravnava metabolizem, krepi živčni sistem in delovanje možganov ter lajša številne bolezni (arterioskleroza, alergije, luskavica, razjede, diabetes, revmatični artritis, bolezni oči, kronično vnetje mehurja, simptomi menopavze...).

 

Hladno stiskano olje se uporablja kot prehransko dopolnilo ali za pripravo solat in kot dodatek k hladnim jedem.

 

Iz moke pečemo kruh, pa tudi razna slana in sladka peciva. Semena in proteine lahko uporabimo tudi kot dodatek k raznim sadnim ali proteinskim napitkom.

  

RIČKOVO OLJE

Ričkovo olje je na Koroškoem to, kar je v Prekmurju bučno, na Primorskem pa olivno olje. Zaradi preverjenih blagodejnih učinkov smo ga ''uvozili'' tudi na Gorenjsko.

 

Riček ima poleg prehrambenih lastnosti tudi dobro zdravilno učinkovanje na želodčne bolezni (rana na želodcu in dvanajsterniku, prebavne težave), zmanjševanje holesterola, lahša bolezni srca in ožlja, artritis, predmenstrualnih in klimakterijskih težavah ter različnih alergijah in kožnih boleznih. Bogat je z omega 6 maščobnimi kislinami in vitaminom E, ki deluje kot andtioksidnat. Ričkovo olje lahko dodate k testu za kruh ali pa ga preprosto vmešate med kosmiče, napitke in smoothije.

  

KAMUTOVA MOKA

 

Kamut je starodavna vrste pšenice, ki naj bi izvirala iz Egipta. Najtesneje je povezan z današnjo durum pšenico, vendar je gensko (še) nespremenjen. V primerjavi z navadno pšenico ima veliko večjo vsebnost beljakovin (40 % proti 15 %), mineralov, kot sta magnezij in cink, vitaminov B in vitamina E ter nenasičenih maščobnih kislin. Naše telo ga prebavi brez težav.

 

Komutova moka ni rafinirana ali beljena ter ima vso hranilno vrednost izvirnega žita. Moka ima blagi, nekoliko sladki okus in jo lahko uporabljamo namesto navadne pšenične moke v praktično vsakem receptu.

 

Kamut blagodejno vpliva na telo, še posebej na zdravo prebavo, je antioksidant, zmanjšuje tveagnje za rakava oboljenja, niža holesterol ter preprečuje srčnožilne bolezni.

  

PIRINA MOKA

 

Pria je eno od nastarejših žit, ki so ga naši predniki gojili že pred devet tisoč leti. V nasprotju s pšenico se je ohranila v svoji izvorni, ''nehibridni'' obliki, zato njena prehranska vrednost ni osiromašena.

 

Z njenim uživanjem telesu poleg sestavljenih in enostavnih ogljkovih hidratov ponujamo tudi lahko prebavljive beljakovine (20 %). Pira je zelo bogata z rudninami in vitamini, vsebuje predvsem veliko vitaminov B-kompleksa, pa tudi vitamine A, D in E ter fosfor, mangan, magnezij in železo.

 

Pira je vsestransko živilo. Kuhano lahko dodajate v solate, v juhe kot zakuho, iz pirinih izdelkov pa lahko pripravite tudi samostojne jedei, npr. piroto (pirina rižota). A kosmiči lahko obogatite zajtrk, s pirino moko pa lahko namestite belo moko ter spečete oksne, vendar polnovredne in zdrave slaščica ali kruh.